Noosh-e-Jaan

Noosh-e-Jaan betekent ‘eet smakelijk’ in het Perzisch, maar staat letterlijk voor ‘moge het je ziel voeden’.

Wat eten mensen in Tadzjikistan? Wat zijn de dromen van jonge Iraniërs? Hoe ziet de dag van een Vietnamese visser eruit? Om het antwoord op deze en vele andere vragen te vinden, vertrok schrijver Tieme Hermans vanuit zijn woonplaats Zwolle om in twee en een half jaar naar Bali te fietsen. Overal werd hij gastvrij ontvangen en maakte hij kennis met de authentieke volkskeukens. Van krachtige Birmese curry in een verborgen tempel tot gestuntel met stokjes in pittige noedels in een Chinees betonnen keukentje.

In dit boek neemt Tieme je mee op avontuur en presenteert hij 32 bijzondere recepten.

Recensies

* Kookboek van het jaar 2018 – Felix Wilbrink, De Telegraaf

* Het is een boek dat bij mij vooral de behoefte oproept aan veel meer. Veel meer verhalen over de avonturen die Tieme onderweg beleeft. – Jonah Freud, Dagblad Trouw

Een heus literair kookboek – Lonely Planet Nederland

Noosh-e-Jaan herstelt het vertrouwen in de mens – Anne van Blijderveen, de Boekenkrant

Dit is geen gewoon kookboek. En ook een standaard reisgids kun je het niet noemen. Een bijzondere fietstocht, schitterende verhalen én smakelijke recepten maken Noosh-e-jaan tot een boek dat je gelezen wil hebben. – Wij Testen Het

* Sommige passages lezen als een spannend jongensboek (verdwaald in de bergen) op andere momenten waan ik me op de markten (Oekraïne) of ruik ik de geuren van de beschreven maaltijden al. Ik ben fan.  – Eva Hopstaken, Omnitraveler

550x772
noosh-e-jaan

een culinaire vogelvlucht door de huiskamers en keukens van 33 landen waar Tieme doorheen fietste.

* Tieme schrijft prachtig, daarom is dit boek in meerdere opzichten genieten geblazen. – Joke Boon, Boonappetit

* In Noosh e Jaan, Perzisch voor smakelijk eten, tekende hij zijn avonturen op en lardeerde deze met 32 lokale gerechten. Ik las het in één ruk uit. – Gereon de Leeuw, Gereon’s Kitchen.

* Tieme Hermans maakte het geweldige boek Noosh-e-jaan (eet smakelijk). Het is een eetreisverslag dat hij maakte tijdens zijn fietstocht van Zwolle naar Bali (oké, laatste stukje met de boot). Hij deed er 2,5 jaar over. Onderweg tekende hij op wat mensen in allerlei ver van ons bed landen doen voor hun eten. Wat eten ze? Hoe doen ze dat? Tegen de tijd dat hij onderdak of eten nodig had, sloeg hij willekeurig waar rechtsaf en meldde zich bij de eerste de beste deur. Nergens tevergeefs, dat is sowieso opmerkelijk. Of, ja, wacht, hij zat ergens in Centraal Azië twee dagen vast in een woestijn waar hij nauwelijks vooruit kwam en zag niemand. Dat was angstig. De gerechten die hij at, kreeg hij mee in recepten. De leuke illustraties in zijn boek zijn van Yorick Bergsma. Ik las het in één ruk uit – Will Janssen, hoofdredacteur Bouillon Magazine.